Kesäeläimet 2023

Jo perinteeksi muodostuneet kesäpuput ja kesälampaat viettävät kesää Kurikan keskustassa myös tänä vuonna. Villavat ja karvaiset kesävieraat ilahduttavat asukkaita ja kaikkia Kurikassa vierailevia torstaista 8.6.2023 lähtien heinäkuun loppuun saakka. Puput ja lampaat ovat puistoalueella, joka sijaitsee Wanhan Aseman ja K-Supermarketin välissä. Puistoalueen löytää verkon karttapalveluista laittamalla osoitteeksi Laurintie 24, Kurikka. Jos mahdollista, autojen parkkipaikaksi suositellaan kesäeläinvierailujen ajalle esimerkiksi Kurikan toria (Asematie 8), jossa on tilava pysäköintialue.

Sekä lampaiden että pupujen hoidosta ja huolenpidosta vastaa Kurikan 4H-yhdistys, jonka kanssa Kurikan kaupunki on sopinut yhteistyöstä kesäeläinten hoidossa.   

”Kurikan 4H-yhdistyksen kesätyöntekijät odottavat jo innolla lampaiden ja pupujen saapumista” kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Tarja Tastula. ”Kahden edellisen kesän aikana on saatu jo hyvä rutiini.” 

 Milloin pupuja ja lampaita pääsee katsomaan?

Torstaista 8.6.2023 alkaen pupuja ja lampaita pääsee katsomaan omatoimisesti aidan takaa päiväsaikaan. Lisäksi 4H-yhdistyksen nuoret kesätyöntekijät ovat paikalla tiettyinä kellonaikoina, jolloin on esimerkiksi mahdollista päästä silittämään pupuja aitauksen sisällä. 

 ”Eläinten hoitajat vastaavat mielellään kysymyksiin pupuista ja lampaista sekä niiden hoidosta” kertoo Tarja Tastula. ”Hoitajilla on kuitenkin myös eläinten hoitoon liittyviä tehtäviä, joten aivan joka hetki he eivät valitettavasti ole paikalla.”

4H-nuoret ovat lampaiden lähistöllä arkisin (ma-pe) klo 17–18 ja pupujen luona klo 18–19. Viikonloppuisin (la-su) eläinten hoitajat ovat paikalla lammasaitauksen luona klo 15–16 ja pupujen luona klo 16–17.  Huom! Säävaraus! Juhannusviikonloppuna (pe, la, su) hoitajat eivät ole tavattavissa, mutta puput ja lampaat löytyvät paikan päältä normaaliin tapaan. Öiksi puput viedään aina nukkumaan sisätiloihin, ja myös lampaat kaipaavat illalla ja yöllä rauhallista lepoaikaa.

 ”Eläinten hoitajat huolehtivat pupujen ja lampaiden ruokkimisesta kokonaisuudessaan”, muistuttaa maaseutuasiantuntija Pirjo Tammela Kurikan kaupungilta. ”Eläinten vatsat voivat tulla kipeäksi ylimääräisestä ruuasta, joten niiden omatoiminen ruokkiminen on ehdottomasti kielletty.”

Mitkä niiden nimet ovat?

Puput ovat tuttuja jo viime kesältä. Väriltään vaaleampi Kasper on syntynyt joulukuussa 2021 ja toffeenvärinen Kirsti on puolestaan syntynyt heinäkuussa 2021. Molemmat ovat poikia ja kääpiöluppakorvakaneja. Kirstin ja Kasperin omistavat sisarukset Iina ja Riku Säntti Kurikasta.

Lampaat ovat tulossa Matti Viitalan tilalta Ilmajoen Pojanluomalta, ja niitä tulee noin viiden lampaan lauma. Lampaiden nimet päättää lapsiryhmä Jokipiin päiväkodista Jalasjärveltä, ja nimet julkaistaan viikolla 24.